София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАТО ЗАПОЧВА МАЩАБНО ВОЕННО УЧЕНИЕ

ОКОЛО 36 000 ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

НАТО планира най- мащабното военно учение от 2002 година насам. То ще провери боеспособността по суша, вода и въздух. Предвижда се учението да е в рамките на три седмици, като ще се проведе в управляван от враждуващи диктатори въображаем африкански регион. Той е наречен Соротон и именно там е започнал терористичен бунт, като цари и етническо напрежение.
Същинската част от учението ще започне след тренировките на военните по-рано този месец в Сицилия и ще продъли на територията на Италия, Испания и Португалия. Участие във военното учение ще вземат над 36 000 военни и цивилни, 130 самолета, 16 хеликоптера и около 60 кораба и подводници. В обученията ще се включат и над 30 страни, сред които и Украйна и членки на Африканския съюз. Русия е поканена да следи учението само като наблюдател. НАТО категорични отрекоха, излязлата в медиите информация, че учението е насочено срещу Москва, въпреки че ще бъдат тествани нови сили за бързо реагиране на алианса. Те бяха създадени миналата година в отговор на действията на Русия в Украйна.