София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Научен екип ще изследва конструкцията на релсовия път на „Граф Игнатиев“

Анализът ще се плаща от общинския бюджет

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Столична община е възложила на научен екип да изготви математически модел на конструкцията на релсовия път по ремонтирания участък на Графа. Заместник кмета по транспорта Дончо Барбалов заяви, че ремонтът ще е за сметка на Джи Пи Груп.

"Краткосрочното решение на проблема е днес до края на деня да бъдат поставени допълнителни фуги близо до линейните отводнители, за да се избегнат евентуални (бъдещи) проблеми, свързани с температурното разширение".

До тези мерки се стигна, след като преди броени дни плочки по трамвайната линия на Граф Игнатиев се разместиха и повдигнаха. Барбалов смята за отговорни за тези дефекти изпълнителите на проекта Джи Пи Груп.

„За нас е важно да се направи изчисление на целия релсов път, настилки, свързани с температурни разширения деформации и т.н. Целта чрез научен процес да се стигне до обоснован извод, че това, което се прави в момента, е окончателно решение на проблема" .