София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Науфал Захри е лоялен член на ИДИЛ

Той се е насочил към Западна Европа

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Мароканецът, който бе задържан у нас за връзки с ИДИЛ, е организирал масово присъединяване към ИДИЛ.  Окръжният съд в Хасково реши, че Науфал Захри трябва да остане в ареста за 90 дни.

Той е издирван от мароканските служби, тъй като е заподозрян за извършване на престъпление, за което се предвижда 30 години лишаване от свобода, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че мароканците го издирват за съставяне на група за подготовка и извършване на терористични действия, за противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия. Другите му провинения са организиране на масово присъединяване към ИДИЛ, за получаване на обучение с цел извършване на терористични действия и набиране на парични средства за терористични действия.

Тя съобщи, че двама души са свидетелствали пред мароканския съд и са посочили Науфал като лоялен член на ИДИЛ. Събраните доказатества сочат, че Науфал е с висока позиция в ИДИЛ.

„Нашата информация е ,че той е искал да премине през България и да се насочи съм Централна и Западна Европа. Той е задържан още на 13 януари при опит да влезе в България, заедно с още 26 сирийски граждани. Установено е, че той единствен притежава 5 различни фалшиви документа и само той не е поискал статут на бежанец”, каза още тя.