Гледай
на живо
Vox Populi

Наум Кайчев: Няма крайности в отношенията ни със Северна Македония

Позицията на България е ясна и последователна, заяви Кайчев

Президентът Румен Радев свика в началото на седмицата Консултативна среща по темата за отношенията ни с Република Северна Македония.

На 17 октомври предстои европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да вземат решение за старт на преговори за членство на Северна Македония и Албания.

„Действително въпросите на нашата обща история с Република Северна Македония са важни, не само като фундамент за двустранните отношения с България, но и за самата същност на Република Северна Македония, за самия дух на обществото там. Моето разбиране е, че в интерес на самата европеизация на страната, в интерес на самото приближаване към ЕС е да бъде осмислена, и призната, и дълбоко разбрана от гражданите тази обща история“, заяви в студиото на БТВ доц. Наум Кайчев.

По негови думи няма крайност в отношенията между България и Северна Македония. Той заяви, че позицията на нашата страна е ясна и последователна.

За първите 7-8 месеца са постигнати сериозни резултати в средновековната история и разбиранията за общите личности. Той обясни, че не става въпрос за отстъпки, а за придържане към историческите извори.