Гледай
на живо

Наводнения и пожари в Австралия

Над 100 л./кв.м. потопиха Сидни

Проливен дъжд и ураганни ветрове удариха най-големия австралийски град Сидни в сряда, причинявайки хаос сред пътуващите, наводниха улици, жп гари и домове, отменени бяха множество полети, а стотици хора останаха без електричество, съобщи Ройтерс.

Полицията призова шофьорите да не тръгват на път. Един човек беше убит при автомобилна катастрофа, а двама полицаи са сериозно ранени от паднало върху тях дърво.

Австралийското бюро по метеорология  съобщава за 100 литра  дъжд на кв. м. само за няколко часа - ниво, което в най-гъсто населеният град на страната обикновено се достига за целия месец ноември. Това са валежи, които може да видите веднъж на сто години, казват синоптиците в  Сидни. 

И докато дъждът предложи приятно отдъхване на земеделските стопани, които са претърпели множество вреди в резултат на продължителна суша през последните месеци, то причини сериозни смущения в транспорта.

Най-натовареното летище в Сидни съобщи, че 130 полета са били отменени или отложени, след като са били затворени две от трите писти.

От най-голямата електрическа мрежа в страната пък отчетоха, че бурята е прекъснала захранването на 8 100 клиенти в Сидни и централната част на крайбрежието на север.

До късно следобед 1700 домакинства и бизнес-сгради останаха без ток.

Бурята удари няколко часа преди сутрешния час-пик и превърна някои улици в реки и паркове в езерата.

За разлика от това, в северната част на Австралия, Куинсленд, високите температури достигнаха до 40 градуса по Целзий и силните ветрове разпалиха големите горски пожари.

Пожарникарите се борят почти седмица, за да овладеят повече от 130 пожара в Куинсленд, а на 8000 души е било наредено да се евакуират от град Грачерере, на около 600 км на север от столицата Бризбейн.

"Това са безпрецедентни условия", заяви премиерът на Австралия. "Ние не сме виждали подобно нещо."