София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

73 години от жестоката бомбардировка в София

Над 4000 сгради в столицата са били унищожени , а броят на жертвите достига приблизително до 3000 души

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 13 декември 1941 година България обявява символична война на Великобритания и САЩ, без да има намерение да организира военни действия срещу тях. Въпреки това британският премиер Чърчил и американският президент Рузвелт отвръщат на „заплахата“ и на 10 януари 1944 атакуват столицата София.

Градът е ударен от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя, а в късните часове на нощта американците повтарят удара и хвърлят 1000 бомби предимно в източните квартали на столицата. При отбраната на София българските летци успяват да свалят 5 бомбардировача и 3 изстребителя. Въпреки това са взривени и опожарени множество сгради, включително Народния театър, църквата „Свети Спас“, Градската библиотека, сградата на БАН. Разрушен е градския център и домовете на хиляди души, прекъснати са съобщителната и водоснабдителната мрежа.

Разкрива се зловеща картина - хиляди души са убити, други са тежко ранени и останали без храна и подслон.Изплашени, гражданите се лутат безуспешно в търсене на своите изчезнали близки или безопасно място,където да прекарат нощта. Поради лошото време част от бомбандировките са отклонени и засягат други населени места като Враца, Скопие, селата около Плевен.

След безмилостното нападение настъпва паника сред населението на София и то е незабавно евакуирано. Бомбандировките продължават още няколко дни и и засягат различни части на България. Месец март също е осеян с военни набези в столицата, но броят на жертвите значително намалява, защото голяма част от населението е напуснало София.
В чест на загиналите мирни граждани на столицата е изграден възпоменателен паметник, който се намира в градинката зад Народното събрание.