София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НДК се превръща в "спортен дворец" за един ден

Съботната вечер пред Двореца предвижда богата спортна програма

6 годиниСпортни 4 Боряна Райчева

Намираме се пред НДК, където само след три дни сградата ще се превърне в център на редица спортни събития. Съботната вечер, тук в НДК, ще посрещне стотици любители на спорта, които ще се включат в състезания като скоростно изкачване по стълби, ориентиране, фасадно изкачване, издигане на балон и още куп забавления. 

Основната идея около „НДК 360 - Европейска вечер на спорта“ е да се промотират възможностите за спорт в столицата и специално в и около сградата на Двореца, откъдето фактически започва и пътят от центъра на града към планината Витоша.

Събитието в НДК продължава инициативата с благотворителна цел за подпомагане на кампанията „Витоша – достъпна за всички“ на Природен парк „Витоша“, която набира средства за изграждане на алея и спортна площадка в местността „Игликина поляна“ и на други места в планината за хора с физически увреждания.

Програмата на мероприятието започва в 17 часа и ще продължи до 21 часа. Зам.-министърът на спорта Стоян Андонов разкри само малка част от всички спортни изненади, които очакват посетителите в съботния ден.

Едно от основните събития за вечерта е скоростното изкачване по стълбите на НДК. То ще бъде с приблизителна дължина от 1500 метра, като състезателите ще преминат през 250 стълби до върха на сградата. Друга интересна проява ще бъде състезанието по ориентиране с карта из сградата на Двореца, като ще се включат част от най-добрите български ориентировачи.

Главният организатор на състезанието по ориентиране Тодор Педев добави още, че надпреварата в затворено помещение е специфична и за самия спорт.

Спортният ден в Двореца на културата обещава да бъде истинско предизвикателство за участниците. Ако все още нямате планове за почивните дни, можете да се включите в спортната програма около НДК. Аз със сигурност ще участвам – заповядайте и вие.