София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Не ми се обиждай, но...

Младо момиче с кампания срещу дискриминацията

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Мануела  е на 29. Завършила е маркетинг и работи по специалността си. Облича се в тъмни дрехи, защото вярва, че цветовете  трябва се събират вътре в човека, а не да се носят отвън. Въпреки това те й личат. Отразяват се в татуировките, в нестандартната прическа, пиърсингите и най-вече в усмивките, които тя не пести. Не, че е избраница на съдбата,  не и в смисъла, който сме свикнали да влагаме. Предпочита сама да си избира отношението към онова, което й се случва.
 
Ражда се  с дефекти на сърцето, бъбреците и ръцете и без матка. Не се срамува да го каже високо на глас, защото няма от какво. Иска да научи на това и всички други. Така се появява идеята за кампанията "Не ми се обиждай, но..."
 
Зад привидно уважителната реплика се крие отказът да приемем другостта. Така, увлечени в желанието си да лепим етикети, често забравяме, че дефектното всъщност е ефектно, категорична е Мануела.
 
 На създадената от нея фейсбук страница всеки, който някога се е почувствал обиден, може да изпрати  снимка с репликата, с която са го засегнали. Младото момиче обещава с част от тези реплики да направи изложба, защото вярва, че показани те ще изгубят силата си да нараняват.