София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Небето ще се проясни за „Кървавата Луна”

В понеделник сутринта можем да наблюдаваме явлението

5 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

В понеделник рано сутринта ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Заради навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината ще станем свидетели на така наречената „Кървава Луна”.

Поне веднъж в годината от различни части на Земята се наблюдава пълно лунно затъмнение. Причината е подреждането на Слънцето, Земята и Луната в една почти права линия. Така светлината, която идва от Слънцето е блокирана от нашата планета и естествения ни спътник навлиза в сянката на Земята. Слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. Ако времето е подходящо, могат да се направят и впечатляващи снимки на пълното лунно затъмнение.

В 6 часа и 41 минути сутринта, ще настъпи пълната фаза на затъмнението. Имате на разположение 1 час, за да наблюдавате и снимате "Кървавата Луна". Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е по-рехава. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, съвсем близо до хоризонта.