София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Небостъргач никне върху паметник на културата във Варна

Скандалният проект в морската столица взриви социалните мрежи

пропускане
5 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Изграждат небостъргач на мястото на паметник на културата във Варна, алармира разследване на „Дневник“.

Изпълнението на дълго отлаган проект за сграда с височина между 18 и 24 етажа в историческия център на Варна, може да започне през следващите месеци.

Според изданието, новината предизвика десетки публикации в социалните мрежи.

Потвърди я и служител в общинската администрация, пожелал да не бъде назоваван. Според него в момента е в ход процедура по изработване и съгласуване на Подробен устройствен план за имота, който се намира на ъгъла на булевардите "Княз Борис I" и "Сливница". От това кръстовище започва и пешеходната зона, водеща към Морската градина на Варна.

Изданието изпрати до администрацията на варненския кмет Иван Портних въпроси, свързани с проекта, които трябваше да изяснят на какъв етап се намира процедурата по изготвянето на строителните книжа за кулата и какво предвижда проектът, внесен от собственика на въпросния терен.

Получените отговори от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев заобикалят конкретиката. Според тях "в заданието е изследвана възможността за изграждане на високо строителство във въпросния терен, но дали ще бъде съгласувано от Националния институт за недвижимите паметници на културата (НИНКН), няма информация".