Гледай
на живо

Небостъргач никне върху паметник на културата във Варна

Скандалният проект в морската столица взриви социалните мрежи

Небостъргач никне върху паметник на културата във Варна Изграждат небостъргач на мястото на паметник на културата във Варна, алармира разследване на „... thumbnail text

Изграждат небостъргач на мястото на паметник на културата във Варна, алармира разследване на „Дневник“.

Изпълнението на дълго отлаган проект за сграда с височина между 18 и 24 етажа в историческия център на Варна, може да започне през следващите месеци.

Според изданието, новината предизвика десетки публикации в социалните мрежи.

Потвърди я и служител в общинската администрация, пожелал да не бъде назоваван. Според него в момента е в ход процедура по изработване и съгласуване на Подробен устройствен план за имота, който се намира на ъгъла на булевардите "Княз Борис I" и "Сливница". От това кръстовище започва и пешеходната зона, водеща към Морската градина на Варна.

Изданието изпрати до администрацията на варненския кмет Иван Портних въпроси, свързани с проекта, които трябваше да изяснят на какъв етап се намира процедурата по изготвянето на строителните книжа за кулата и какво предвижда проектът, внесен от собственика на въпросния терен.

Получените отговори от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев заобикалят конкретиката. Според тях "в заданието е изследвана възможността за изграждане на високо строителство във въпросния терен, но дали ще бъде съгласувано от Националния институт за недвижимите паметници на културата (НИНКН), няма информация".