София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Неизбежната самоотбрана няма да се наказва

Промените в НК са внесени от "Обединени патриоти"

5 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

 

Парламентът единодушно прие промени в Наказателния кодекс, които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана.

Вносители на законопроекта са "Обединени патриоти".

Предложените изменения предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек. „Промените в Наказателния кодекс защитават живота на хората“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

От парламентарната трибуна Искрен Веселинов от ВМРО припомни редица случаи на нахлуване в домовете на хора, които не могат да се защитят от нападателите заради закона. "Много е важна тази материя, не бива повече да се неглижира", съгласи се Павел Шопов от "Атака".

"Има рискове за извършване на престъпление под прикритието на неизбежна отбрана“, според някои мнения.

„Текстовете са балансирани“, похвали се Симеонов.

Изказване направи и заместник-председателят на ВМРО Юлиан Ангелов.

„Предложенията, които ние от „Обединени патриоти“ сме направили в Наказателния кодекс, имат една цел – да решат един огромен 30-годишен проблем в България. 30 години най-вече в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора, върху имуществото, върху собствеността, върху личността. 30 години за съжаление и българската съдебна система, и българските политици реагираме твърде толерантно на тези проблеми. Крайно време е българският парламент, българските политици да поемат своята отговорност и да застанат зад хората. Да застанат за сигурността им. Да може всеки един българин да защити живота и собствеността си. Не може да влизат определени хора от определени общности в селския двор и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора, и да казваме, че това е маловажно престъпление“, изтъкна Ангелов.