Гледай
на живо

Нежният пол с рекорден брой номинации за "Оскар"

Публиката принуди студията да наема повече жени

Броени дни преди най-тържественото събитие в света на киното - връчването на Оскарите, Холивуд най-после направи крачка към равенствата между половете в киноиндустрията, а световните медии дори я нарекоха "революция". 
 
Номинациите за най-престижната награда в света на седмото изкуство са с най-голям брой представителки на нежния пол в цялата досегашна история на Оскарите.
 
Година, след като актрисата Франсис Макдорманд изправи публиката в Холивуд на крака, призовавайки за повече равенство между жените и мъжете в киноиндустрията, Меката на киното най-после изглежда готова за тази революционна промяна. 
 
Призивът на Макдорманд предизвика сериозен отзвук – зрителите упражниха натиск върху филмовите студия да ангажират повече жени на различни позиции в продукциите – от режисьори до оператори.
 
Режисьорът Адам Маккей заяви: "От много време режисьорската работа се приема за мъжка. Знам, че мога да говоря само за своите опити това да се промени, но нашата продуцентска компания активно снима филми с жени режисьори. Гласовете им трябва да се чуят, трябва да има промяна. Тазгодишните Оскари са исторически по отношение на номинациите. За първи път близо една трета от тях са на жени". 
 
Въпреки това киноиндустрията е все още далеч от голямата цел – броят на мъжете и жените участници в продукциите да бъде равен.