София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нелоялни практики на БТК и М-тел пресякоха магистратите

Крият характеристики на телефони и завишават месечни такси

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Поредните нелоялни практики на мобилните оператори бяха забранени от Върховния административен съд. Магистратите потвърдиха решения на Комисията за защита на потребителите. Непълна информация за характеристиките на мобилен телефон с повишена издръжливост и скрита такса даже при избор на по-скъп тарифен план са някои от хитростите, които прилагат мобилните оператори спрямо потребителите.

Проверка на КЗП е установила, че БТК ЕАД не е информирала при продажбата на водо- и удароустойчив апарат какви са точните му характеристики – че остава невредим при потапяне на до метър дълбочина за максимум половин час и че може да издържи падане от 1,20 м. От комисията посочват, че спестената информация създава предпоставки за отказване на рекламации при проблем, предаде бТВ. 

Друга нелоялна практика е установена в „Мобилтел” ЕАД. Операторът не е съобщавал предварително на клиентите си, че даже при преминаване на тарифен план с по-висока или равна месечна абонаментна такса дължат по 19,90 лева. За тази сума се споменава само на сайта на компанията.