София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Немският външен министър: Турция е ключов партньор в НАТО

"В наш интерес е Турция да не се отдалечи от Европа", заяви той

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Немският министър на външните работи Хайко Маас призова за продължаване на диалога с Турция относно антитерористична операция „Мирна пролет” в Северна Сирия.

„В наш интерес е Турция, която е ключов партньор в НАТО, да не се отдалечи от Европа”, заяви министър Маас в интервю за новинарския портал DELFI, преди срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

Той изрази твърдото си убеждение, че НАТО е основен гарант за сигурността в Европа.

„НАТО е най-успешният съюз за сигурност в историята. Той беше гарант за евроатлантическата сигурност през последните 70 години и ще продължи да бъде такъв”, подчерта Маас.

Турция започна операция „Мирна пролет“ на 9 октомври с цел премахване на всички терористични групи от Североизточна Сирия и създаване на безопасна зона по протежение на границата, като по този начин проправи пътя за доброволното завръщане на сирийските бежанци.

Няколко от държавите-членки на НАТО, включително САЩ, Франция и Германия, разкритикуваха операцията и изразиха опасения от потенциална хуманитарна криза и нестабилност в региона.