София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нено Димов: Няма инвестиционно намерение за втори лифт

Концесионерът ще дава обяснение за разпространения идеен проект

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговаря на въпроси на граждани за изграждането на втория кабинков лифт в Банско. В жива връзка чрез страницата на министерството във Фейсбук, министърът обясни, че в момента темата е съсредоточена само върху ски зоната в Банско, но трябва да се мисли по-глобално за ски туризма в България. „Излизайки от темата за Банско, ние трябва да говорим и за Рила и за Витоша“, каза министър Димов.

Относно проблема какви дървета ще бъдат изсечени по време на строителството на лифта, той коментира, че това е елемент на екооценка и такава може да се направи, когато има инвестиционно намерение. „Но към днешна дата не сме получили инвестиционнно намерение за втори лифт“, обяви Нено Димов и подчерта, че хотели и сгради извън спортната инфраструктура не могат да бъдат строени.

По повод изявлението на  фирмата концесионер „Юлен“, че за всяко отсечено дърво ще засадят по 5 нови министърът подчерта, че компесаторните механизми трябва да излязат от екологичната оценка и тогава да се прецени дали ще се посадят по пет дръвчета или повече. Нено Димов обяви, че смята да извика концесионера да даде обяснение, след като вчера от „Юлен“ разпространиха идеен проект за лифта в Банско.  Концесионният договор трябва да бъде прегледан в светлината на новото законодателство. Законът е променен и договорът трябва да мине през него, каза още министърът на околната среда.