София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нено Димов: Няма незаконна тръба в Перник

Има установено неправомерно отклоняване на вода в посока Радомир

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира тази сутрин водната криза в Перник. Той каза, че има установено неправомерно отклоняване на вода в посока Радомир. Предстои да бъдат направени анализи, заяви министърът.

Димов каза още, че разходомерното устройство липсва и не е ясно колко вода е минала през ВЕЦ-а. От ВиК са заявили, че е изтекъл договорът. По думите му над 75% са пробойните в самата мрежа, което води до огромни загуби на вода.

Той увери, че в края на август месец Министерството на околоната среда и водите е подписало проект с ВиК Перник за подмяна.

Екоминистърът посочи, че в момента се обсъжда европейска директива, която ще постави задача пред държавите от ЕС течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23%. Ясно е, че при нас загубите са доста по-съществени ако тази директива стане факт, ще имаме кратко време да изпълним изискванията", обясни той.

Шефът на ековедомството обобщи ситуацията в Перник по следния начин: незаконна тръба няма, но има незаконно източване на язовира. Димов увери, че проверката по случая ще продължи и министерството ще сезира компетентните органи.