София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нено Димов: Природата е пример за кръгова икономика

Лиляна Павлова откри форума „Кръгова икономика и чисти технологии“*

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в откриването на форума „Кръгова икономика и чисти технологии“, който се провежда под патронажа на Екоминистерството и е част от събитията в календара на Българското Председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от МОСВ.

„Природата е перфектният пример за кръгова икономика. В нея думите отпадък и неполезно не съществуват. В природата всяко нещо, което е отпадък за някого, е полезно за другиго.“ Това каза министър Димов при откриването на форума.

Той обясни, че до момента човечеството мисли праволинейно - суровина, производство, продукт, употреба, отпадък. „Едва от няколко години започнахме да мислим в някакъв вид кръг – как отпадъкът, всъщност може да бъде суровина,“ допълни министър Димов. По думите му за да бъде променено мисленето и да бъде постигнат устойчив ефект трябва да се промени образованието и културата на всеки отделен гражданин. „Именно това е голямото предизвикателство – не в написването на определен закон, не в прилагането на конкретна иновация, които безспорно са много важни, а в това от наслагваното от хилядолетия праволинейно мислене да минем към новото, което да бъде наша основа през следващите хилядолетия“, каза още Нено Димов.

„Кръговата икономика е реалност, към която трябва бързо да се адаптираме. Българското председателство не случайно избра именно този подход и за лидерската среща на 16 май, за да покажем, че е важно в каква околна среда живеем“. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на първия по рода си такъв форум у нас. 

Министърът за Българското председателство припомни, че европейските лидери на 28-те държави членки на ЕС седнаха за дискусия и официална вечеря в София около иновативна и рециклируема маса, която не оставя отпадъци и от която всяка част има и други приложения. „Към този затворен цикъл трябва да стремим, ако искаме да се сравняваме с водещите икономики, когато говорим за дигитална Европа, за иновации и интелигентни технолигии, подкрепени от бизнеса и намиращи практическо измерение в бита ни“, каза още министър Павлова.

„За просперитета на нашите граждани е важно в каква околна среда живеем и теми като днешната ни показват къде трябва да бъдем утре“, допълни тя. Искаме да имаме единна, конкурентна и модерна Европа, искаме да получим обратната връзка от бизнеса и икономиката за какво трябва да направим ние политиците и институциите за това да затворим цикъла между нас и да създадем условия той да заработи и на практика, обърна се министърът към участниците във форума.

През днешния ден участниците в събитието представят своите идеи и успешни практики по време на редица специализирани панели и интерактивни дискусии. Те обсъждат и конкретни проекти и възможности за финансиране на иновативни продукти и услуги, както и стратегически мерки за намаляване на отпадъците, замърсяването на въздуха и околната среда.