София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Неочакван обрат в Брюксел?

Загуби или спечели България в белгийската столица?

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Разнопосочни новини за транспортния бранш от Брюксел днес. Преди обяд  Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“, докато стотици наши шофьори протестираха под прозорците на властта в белгийската столица.
 
Близо до парламента бяха паркирани 10 български тира. За да защити родните интереси в белгийската столица пристигана и транспортният министър Росен Желязков, както и редица други наши евродепутати.
От бранша искаха предложените промени, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, да не бъдат приети, защото според тях това ще доведе до масови фалити на български превозвачи.
 
В ранния следобед, събитията претърпяха неочакван обрат. Вместо разтръбена първоначално  загуба с 3:0, минути след края на гласуването в Европейския парламент, транспортният ни министър Росен Желязков обяви победа за нас с 2:1. Два от  общо трите доклада по пакета "Мобилност" били отхвърлени.
 
"Темите, свързани с командироването, теми, свързани с прекарването на седмичната с прекарването на седмичната почивка в кабината, съществени теми за нас, които теми ние не искаме да се случват и те не са приети. това е два от три доклада, в които има много теми и законодателни предложения не са приети.", заяви Росен Желязков.
 
Според Желязков, при този развой на събитията, има голяма вероятност  пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на Европйския парламент. Тези негови очаквания бяха споделени и от президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков.
Изявлението на Желязков беше посрещнато с възгласи "Победа" и хора от страна на родните превозвачи, като малко след това протестът беше прекратен.
 
Объркването в самата Европейка комисия е огромно, обясни още министърът и допълни, че при този развой на събитията се очаква решение да се вземе на срещата на координаторите. 
 
Такова обаче не последва, поне не и днес. Очаква се това да се случи през следващата седмица, когато координаторите  отново ще се съберат. 
Росен Желязков обясни, че ако и на 31 януари пакетът не бъде внесен, което според него няма как да стане, това ще  означавало, че се отлага за следващия парламент, а посоката щяла да стане ясна по време на румънското председателство, което официално се открива тази вечер.