София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Непобедим": Зукърбърг говори пред Европарламента

Основателят на Фейсбук се извини за допусната грешка

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Снощи се проведе дългоочакваното заседание на ръководителя на Facebook Марк Зукърбърг с депутатите на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. На него парламентаристите очакваха да получат изчерпателни отговори на натрупаните въпроси.

По време на срещата, Зукърбърг е имал възможност да рекламира успеха на компанията му, членовете на Европейския парламент - да изразят своите политически възгледи, а председателят на Европейския парламент - да се покаже успешен преговарящ, но най-важното Зукърбърг да убеди депутатите в своето искрено "разкаяние „ – не успя, пише РИА Новости.

Ръководителят на Facebook се опита да успокои депутатите относно безопасността на личните данни на потребителите, заявявайки, че компанията вече е предприела мерки за елиминиране на ненадеждни приложения, промени в системата са направени за реагиране на проблемно съдържание и са създадени нови инструменти за осигуряване на поверителност. Но формата на срещата, която първоначално бе планирана в затворен режим, според някои депутати не позволи на Зукърбърг да отговори на най-неприятните въпроси.

Поканата към Зукърбърг за изслушването бе изпратена от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в края на март. И едва в средата на май Зукърбърг се съгласи да обсъди последствията от скандала около Cambridge Analytica.

Зукръбърг предложи на европейските слушатели положителна информация за предприетите от компанията мерки за възстановяване на доверието в очите на европейските институции и на обикновените потребители и фирми.

Според него Facebook до края на 2018 г. ще наеме десетки хиляди служители в 12 града в Европа.  „Сега имаме седем хиляди“, каза той. Според Зукърбърг компанията му възнамерява също да увеличи до 20 хиляди броя на служителите, осигуряващи безопасността на личните данни на потребителите до края на тази година.

"Плащаме всички данъци в съответствие със закона и инвестираме значителни средства в Европа", увери той. Ръководителят на Facebook е публично обеща да изпълни до 25 май правилата на ЕС за защита на личните данни, като поясни, че "регулираме - важни и неизбежни неща", но отбеляза, че не трябва да задържа иновациите.

Новият регламент относно защитата на данните в ЕС задължава компаниите да създават потребителски ориентирани настройки за защита на личните данни. По-специално, потребителите ще имат правото напълно да изтрият лична информация, а използването на лични данни на лица под 16 години ще изисква разрешение от родители или настойници.

Освен това компанията, според Зукърбърг, отбеляза напредък в използването на технологиите за изкуствен интелект, за да премахне фалшивите акаунти, отговорни за голяма част от фалшивите новини. "През първото тримесечие премахнахме около 180 милиона фалшиви акаунти", каза Зукърбърг, отговаряйки на въпросите на ръководителите на фракциите на Европейския парламент в Брюксел. Според него такива технологии също така позволяват да се идентифицира 99% от съдържанието, свързано с тероризма.

Зукърбърг успоки депутатите и по отношение на страховете за използване на социалните мрежи при опити за влияние върху изборите. Според него, Facebook вижда за себе си приоритет да не позволи използването на социални мрежи да се намесва във всички избори, особено в предстоящите избори за ЕП през 2019 година.

"Що се отнася до нашата компания, трябва да направим това, за да предотвратим опитите на никого да се намесва в изборите", каза Зукърбърг, позовавайки се по-специално на обвиненията, че Русия се намесва в изборите в САЩ през 2016 г. 

Зукърбърг също увери депутатите, че разработчиците на приложения ще могат да продължат да не получат същия достъп до личните данни на потребителите, както се случи с Кеймбридж Аналитика и че компанията внимателно изучава други приложения, които могат да имат такива възможности.

Зукерберг подчерта, че социалната мрежа има за цел да бъде "платформа за всички идеи" и "широк кръг от политически дискусии". Той обеща, че компанията няма да филтрира съдържанието въз основа на политически възгледи.

"Ясно е, че в последните няколко години, ние не сме направили достатъчно, за да се предотврати използването на тези инструменти, за да навредят. Това се отнася и за неверни новини, чуждестранна намеса в изборите и разработчици, които злоупотребяват с информацията от хора. Ние го смятаме за своя отговорност, както и че е било грешка. И извинявам се за това ", обобщи Зукърбърг.

Но много евродепутати, които са участвали във вторник по време на изслушване с участието на на основателя на социалната мрежа, останаха разочаровани с отговорите си, изразявайки мнението, че Зукърбърг не може да ги убеди в целта и възможностите за промяна на функционирането на социалната мрежа.

"Това, което Зукърбърг представи днес не беше особено убедително", каза след срещата пред репортери на Манфред Вебер, ръководител на най-влиятелната фракция на Европейския парламент - "Европейската народна партия".

"Той не можа да гарантира, че следващият скандал на Cambridge Analytica няма да се повтори в близко бъдеще, не обещава нищо повече, нещо, което вече е предвидено в европейското законодателство и това не е достатъчно", смята евродепутатът. Вебер отбеляза също така, че Зукърбърг не отговори на всички въпроси, които му бяха зададени.

Сарказмът бе коментиран от лидера на фракцията Либерал и демократи  Ги Верхофстад. "Този смел нов свят на г-н Зукърбърг, в която десетки хиляди служители на Facebook да решат какво фалшива новина и кое не е, ме плаши, това е публично предизвикателство за публичните власти." - пише той в профила си в Twitter.

"Аз не се съмнявам, че Зукърбърг е гений, но съществува риск, че наследството стига до там, че той е създал една компания, която подобно на Франкенщайн, излезе от собствения си контрол," продължава шефът на фракцията на Либерали и демократите.