Гледай
на живо

Нередности при строежа довели до трагедията край Своге

Фирмата е извършила престъпление с цел обрага

"Прокуратурата провежда разследване тогава, когато има извършено престъпление. Тогава тя изяснява всички обстоятелства, които са станали причина за настъпване на инцидента. Нямаме основание да се съмняваме, че има някакъв проблем в останалите отсечки, които е изпълнявала фирмата."

Това гласеше изявлението на говорителя на Главна прокуратура Румяна Арнаудова по повод повдигнатите вчера обвинения на няколко души заради трагедията край Своге от август миналата година, при която загинаха 20 души.

Арнаудова посочи, че повдигнатите обвинения срещу шефове на АПИ и строители са за липса на контрол и некачествен ремонт на целия участък от пътя край Своге.

Според Арнаудова неспазването на служебните задължения е довело до инцидента

"Престъпление е да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт", категорична беше говорителката на Главна прокуратура.

Вчера пък от фирмата изпълнител "Трейс" отново застанаха зад позицията си, че ремонтът е бил извършен качествено и няма нищо некоректно.

Пред Нова телевизия Румяна Арнаудова заяви, че при ремонтните дейности въобще не са били правени истински изследвания за качеството на настилката.

Вместо това са били представяни само документи.

"Дадени са документи за изпитвания на пътя, но реални такива не са извършвани. Иначе щеше да се установи, че е слагана друга настилка. Ние повдигаме обвинение за цялостната дейност по ремонтираното платно. Пътната сигнализация е важна. Този знак за ограничение на скоростта от 40 км е трябвало да бъде спазен", добави тя.

Прокуратурата е на мнение, че нередностите имали за цел да облагодетелстват фирмата изпълнител.