София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нетаняху не искал морални лекции от Ердоган

Турският президент го обвини в тероризъм

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново напомни на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, че не трябва да чете морал, съобщи РИА Новости.

По-рано турските и израелските лидери обмениха редица обвинения. По този начин Ердоган публично нарече действията на израелците "нечовешка атака". Нетаняху отхвърли обвиненията, заявявайки, че "най-моралната армия в света не се нуждае от лекции за морала от някой, който случайно бомбардира цивилното население в продължение на много години". След това Ердоган осъди Нетаняху да разкаже за престъпленията на турската армия срещу цивилното население и обвини Тел Авив в провеждането на политика на терор.

"Ердоган не е свикнал с факта, че някой отговаря на него и трябва да започне да свиква. Той е човек, който окупира от 1974 г. Северен Кипър, избива цивилни в района на северния сирийски град Африн няма право, нито политическото, нито моралното право да ми чете лекции и да ме нарича терорист“, се посочва в профила на Нетаняху  във Facebook .

В петък, по границата на Ивицата Газа и Израел започна поредица от масови антиизраелски речи. Инициаторите планират да ги продължат до средата на май. Срещу най-агресивните участници в действието израелците използват огнестрелни оръжия.

Турската армия започна операцията "Маслинова клонка" в началото на 2018 г. Анкара обяви, че ще изчисти пограничните със Сирия зони от бойци на милиции, близки до забранената от Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Малко след това Анкара обви превзимането на Африн. Дамаск категорично осъди действията на Анкара в Африка, като отбеляза, че тази територия е неразделна част от Сирия.