София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нетаняху няма да подава оставка

Разследват го за корупция

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху бе обвинен в корупция. Полицията разследва премиера по две обвинения - получаване на луксозни подаръци и опит за медийно влияние, съобщи АП. По данни на властите той е получил нерегламентирани подаръци за десетки хиляди евро. В отговор той обещавал различни неща – от удобни закони до ограничаване бизнеса на някои лица.

Бенямин Нетаняху обяви, че няма да подава оставка, въпреки разследването срещу него. Той посочи, че се чувства задължен да остане начело на страната.

Министърът на правосъдието Аелет Шакед вече подчерта, че дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка. Главният прокурор Авишай Манделблит трябва да реши дали да задвижи процедурата.

Бенямин Нетаняху е на поста си от девет години насам.  Нетаняху е първият израелски премиер, който е роден в Израел след създаването на държавата. През 2005 г. Бенямин Нетаняху е избран на 18 място в анкетната листа за най-голям израелец на всички времена. През 2012 г. той е на първо място в списъка на „най-влиятелните евреи в света“ от „Джерусалем Пост“. През 2012 г. Нетаняху е бил регистриран на 23-то място в списъка на списание „Форбс“ за „най-влиятелни хора в света“.