София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нетаняху призова конкурента си за широка коалиция

След като не събра мнозинство

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи на основния си съперник на повторните парламентарни избори от 17 септември Бени Ганзу, лидерът на блока на центристките партии Кахол-Лаван, да създаде правителство с широка коалиция.

"Да се срещнем. Трябва да създадем правителство с широка коалиция", заяви Нетаняху, цитиран от израелското държавно радио Кан. "Избирателите очакват и двамата да проявим отговорност и да си сътрудничим. Хората очакват да работим заедно, няма причина за трети избори", добави премиерът.

Блокът на десни и религиозни партии, воден от "Ликуд" на министър-председателя Нетаняху, след изчисляване на 90% от гласовете, получава около 55 от 120 места в Кнессета, докато центристката и лявата партии заедно с блока Кахол-Лаван на бившия шеф на Генералния щаб Бени Ганц - 56 места. За да се формира стабилна коалиция, е необходимо минимално мнозинство от 61 от 120 парламентарните мандата.

На последните избори на 9 април Нетаняху не се съгласи да създаде коалиция в рамките на 42-дневния срок, за да събере необходимите минимални 61 от 120 места в Кнессет. В резултат на това държавният глава инициира и прие в парламента в края на май закон за разпускането на най-висшия законодателен орган точно месец след клетвата на депутатите. Първото преизбиране в израелската история беше насрочено за 17 септември.