София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

New York Daily News: Убийството на Карлов е абсолютна справедливост

„Карлов е въплъщение на политиките, при които "падат бомби, убиващи деца"

7 годиниОбщество 15 Боряна Райчева

Убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов не е терористична атака, а "отмъщение за престъплението на Владимир Путин" в Сирия, смята журналистът от New York Daily News Герш Кунтцман.
Авторът заявява, че не "лее сълзи" за руския посланик и е изненадан, че убийството не се е случило преди няколко месеца. Анализаторът посочва, че Карлов е "въплъщение на политиките, при които "падат бомби, убиващи деца", а "бойци унищожават цели градове" и "сирийският безумец“ Башар Асад получил помощ за своята кървава кампания. Това е "абсолютна справедливост", пише журналистът.
Той сравнява терористичното нападение в Анкара с убийството на германски дипломат Ернст фон Рат в Париж през 1938. Застреляният от еврейски студентски дипломат, разбира се, "не е невинна жертва." В очите на мнозина той е олицетворение на "зверствата на Хитлер, геноцида, антисемитизма и предстоящата световна агресия", коментира авторът.
Кунтцман твърди, че Карлов в Турция не е бил просто дипломат, а "войник". И не е от значение кога е бил убит - На бойното поле в Алепо или в галерията в Анкара".
"Неговият убиец е също войник – не терорист, а войник. Терористите убиват невинни хора, организират катастрофа с камион на коледни пазари или в самолети в небостъргачи. Но Андрей Карлов беше убит в понеделник на церемонията по откриване на изложба в Анкара. Според очевидци, убиецът е влязъл в стаята в бизнес костюм и вратовръзка и е приет като пазач на дипломата. Нападателят беше убит по време на полицейска операция. Министерствата на външните работи на много страни осъдиха убийството на посланика, а руското външно министерство квалифицира инцидента като терористично нападение.