София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

NEWS. RU: Борисов показа на Медведев чудесата на дипломатическата амнезия

Българският премиер видя в Русия и врага, и приятеля

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Черно море трябва да остане морето на мира, търговията, туризма, транспортните връзки, включващи фериботи и яхти и газопроводи“, цитира думите на Борисов руското издание News.ru.

Kакво отношение имат България и Черно море към Каспийския форум? Борисов се опита да обясни. Вярно е, че той никога не успя да сложи всички „и“. Включително, защото не всички сме с такива пропуски в паметта, коментира авторът на статията.

Този регион има огромни възможности, а България е разположена от другата страна на Черно море и всъщност е входът за европейския континент. Обикновено обсъждаме темата за газа, но имайте предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилният транспорт, морският транспорт, онези хъбове, които съществуват както в България, така и в Русия, на север от този регион, предлагат огромни възможности “, подчерта Борисов.

Но да се върнем към първото му изявление. „Черно море трябва да остане морето на мира“, каза българският премиер, поглеждайки в очите на руснака. Но само преди месец България проведе учения. Не нашето, а на НАТО. От 12 до 21 юли военноморските учения Breeze-2019 се проведоха край бреговете на Варна. В тях участваха 27 кораба и лодки, пет самолета, шест хеликоптера и 2257 военнослужещи от 12 страни от НАТО. Включително Втората постоянна група на корабите на НАТО и Втората постоянна група за противодействие на мините на корабите за реагиране на Алианса. Между другото, самият г-н Борисов наблюдаваше упражненията с голям интерес. И какво отношение към "морето на мира" имат военните кораби на НАТО от 12 държави? Плаваха ли спокойно край бреговете на Варна?, задава реторично въпросът статията.

Вероятно някой би могъл да спори, че Русия не трябва да реагира нервно на подобни "мирни" учения. Но през същия юли българското правителство, под ръководството на същия г-н Борисов, пусна доклад за националната сигурност на България. В документа се отбелязва, че продължителното интензивно укрепване и модернизиране на военните способности на Русия на територията на „незаконно анексирания полуостров Крим“ и прилежащата водна зона изостря геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион. В същото време София обвинява Москва в активното използване на хибридни операции. Българските анализатори са сигурни, че Русия заплашва Европа с използването на военна сила в защита на националните си интереси.

И все пак София, изглежда, дори не знае как да се поучи от собствените си грешки. Всъщност, освен дипломатически усмивки по време на срещи „в кулоарите“, са необходими и конкретни примери. Ако, разбира се, г-н Борисов на поста си възнамерява не само да се усмихне, но и наистина да защити националните интереси на своята страна, заключава авторът на материала.