София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Незаконна сеч на дървесина в страната, засякоха горски инспектори

Текат масирани проверки в горски имоти

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На територията на страната текат масирани проверки в горски имоти от инспектори. Служители от Регионална дирекция на горите в София са констатирали незаконна сеч на 45 дървета в Община Роман.

52 кубически метра незаконно отсечена дървесина са задържали служители на Държавното горско стопанство в Самоков. Предотвратената кражба е за над 5000 лева, но щетите за гората са в пъти повече.

Десетки дървета от бял бор са били отсечени от държавните гори около село Рельово. На място са заловени шофьорите на два камиона, в които е натоварвана едрата дървесина, както и лицензираният лесовъд, нает от фирма, извършвала законен дърводобив, но в съседен частен горски имот.

Предстои органите на досъдебното производство да разследват кой е разпоредил незаконната сеч в държавните територии. Работниците, които са отрязали дърветата, са успели да избягат, като в последствие тяхната самоличност е установена.