Гледай
на живо

Няма да глобяват за липсващи винетки до 15 януари

Конвертирането на хартиените към електронни е спряно

Няма да глобяват за липсващи винетки до 15 януари До 15 януари пътуващите без винетки по междуградските пътища на страната няма да бъдат глобявани, то... thumbnail text
До 15 януари пътуващите без винетки по междуградските пътища на страната няма да бъдат глобявани, това заяви по време  на извънреден брифинг днес директорът на Национално ТОЛ управление Антон Антонов. Гратисният период се налага заради хилядите проблеми, възникнали при въвеждането от 1-ви януари на системата за електронни винетки. 
 
Припомняме, че трети ден закупуването на такъв тип винетки се оказва изключително трудно.  Поставените машини на бензиностанциите, откъдето биха могли да се вземат, не работят, закупуването през настолен компютър и телефон също дава грешки, което на практика изправя шофьорите пред невъзможност да спазят закованото изискване за валидна винетка.
 
По-рано днес стана ясно и че липсва възможност за вземане на електронни винетки и от  гранично контролно пропусквателните пунктове. Антонов обясни, че този проблем престои да бъде решен до края на месеца.
 
Директорът на Национално ТОЛ управление обеща още до 7-ми януари да бъдат поставени още множество устройства за самотаксуване по големите бензиностанции в стараната, както и да се създаде възможност за закупуване на електронна винетка и на гише в пощенските станции в населените места.
 
Относно конвертирането на хартиените, все още валидни стикери, в електронни такива, от днес то официално е спряно, обясни  Олег Асенов, който се занимава с въвеждането на новата система, а причината е наличието на огромно количество злоупотреби.
 
По думите на Асенов в случая не може да се говори за грешка, а  за целенасочено желание да се измами системата, която според него действа нормално и е тествана достатъчно предварително, а проблемите идвали от сложността й, като те щели да се разрешават своевременно.