София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма да има недостиг на пшеница

Очаква се 5,4 млн. тона реколта

6 годиниАгро 1 Боряна Райчева

Не се очаква недостиг на пшеница тази година. Очакваната реколта е 5,4 млн. тона, което е достатъчно за хлебния баланс на страната. Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите, които бяха представени на Консултативния съвет по зърното.

По-рано от Националната асоциация на зърнопроизводителите се опасяваха от ниски добиви и недостатъчно количество хлебна пшеница.

Данните на бранша показват среден добив от около 460 кг пшеница от декар.
С около 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година.
По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.

По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет гласува да възложи на министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни.
Представените първи данни за пролетните култури – царевица и слънчоглед показват по-високи добиви, съобщават от земеделското министерство.