София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма да продават на търг Гигинския манастир

Законът защитава от конфискация църкви и манастири

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Песента "Продават се, мамо, белите манастири", за щастие няма да се пее за Гигинския манастир, както се пошегува водещият на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. 

Манастирът беше заплашен от продажба на търг заради невърнат кредит от над 700 000 лв. на КТБ. 

Оказа се обаче, че новината за тази продажба е пресилена, защото законът защитава от конфискации църкви, манастири и изобщо - религиозни средища, включително предметите, чрез които се осъществяват богослуженията. 

"Може да вземат например биволиците на манастира или някакъв друг инвентар", допускат запознати. 

Според игумена на светата обител дядо Никанор тя е била полусрутена и едното крило е било напълно възстановено със средства от ДФ "Земеделие", но строителната фирма е изчезнала, оставяйки дълга на манастира. 

Според разследващи журналисти става въпрос за фирмата "К и К дизайн", която била своеобразен "шампион" по източване на европейски пари - досега е присвоила 42 млн. лв. 

Те наблегнаха на това, че парите са взети от строителната фирма през май 2014-а, а през юни същата година КТБ фалира.

Интересно е обаче да се разбере позицията на бившия игумен на Гигинския манастир - дядо Евгени, който вече е получил призовка от съда в Брезник за тези средства. 

Припомняме, че много манастири и църкви в България бяха възстановени с европеийски субсидии, които се отпускат чрез Сържавен фонд "Земеделие", който е и техен проверяващ орган, който може да контролира движението на средствата в продължение на пет години.