София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Туск: Няма как да има Брекзит без сделка

Доналд Туск в последната си реч

пропускане
4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

ЕС никога няма да реши да се раздели с Великобритания без споразумение. Това заяви в Европейския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск в последната си реч като председател на ЕС.

Ситуацията е много сложна от последвалите събития през уикенда в Обединеното кралство за разширяването на чл. 50. Ще се консултирам с останалите лидери как да постъпим и ще решим в близките дни. Очевидно е, че резултатите от консултирането ще зависят много от това какво Британският парламент ще реши или няма да реши. Трябва да сме готови за всякакъв сценарии“ обясни той.

В заключителната си реч председателят Туск отбеляза, че от това, което е чул в дебата, той няма съмнения, че трябва да се отнасят сериозно към искането на Обединеното кралство за удължаване на срока.

Относно трудния дебат по разширяването, председателят Туск каза, че решението да не стартират преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е грешка.