София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“Няма как да питате имат ли тия политици офшорни сметки“

Сетили се предизборно и след Апартаментгейт, казва Тихомир Безлов

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Не може просто да питате тези политици имат ли офшорни сметки”. Това заяви в ефира на bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Той коментира новината, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от председателя на ДАНС информация за лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Но е важно да разглежда случващото се в предизборен контекст. Тъй като БСП и ГЕРБ взаимно се обвиняват по темата.

„Има някакви предположения, че в седмицата преди изборите ще се извадят такива информации. Това, което може да се случи, е да се подадат сигнали в ДАНС за някакви политици. Не факти и данни, а сигнали. Проблемът е как се проверяват тези сигнали. В България, ако искате да създадете проблем на конкурента, подавате сигнал, за да го вкарате в една спирала от проблеми и проверки”, смята анализаторът.

Според Безлов няма да има разкриване на офшорни сметки на политици. Защото страни като Швейцария и Сингапур „не отговарят на искания за информация от държави като България“.

„За да се иска подобна информация за сметки от офшорни страни, трябва да има някакво основание, като например престъпление или тероризъм, което да е заявено в искането”, обобщи позицията си Тихомир Безлов.

Според него Сотир Цацаров и без това е много добре запознат с модела на офшорните зони. Политологът също така напомни, че за офшорните сметки на политиците се е заговорило едва след скандала „Апартаментгейт“.