София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма подозрения за чума Благоевградско

От ОДБХ-Благоевград изпълняват профилактична прорама

6 годиниАгро 1 Боряна Райчева

От ОДБХ-Благоевград  отрекоха да има съмнения за чума по дребните преживни животни в областта.

"Не сме казвали, че има съмнения за чума по дребните преживни животни в Благоевградска област. В момента изпълняваме държавната профилактична програма, вземат се проби от всички животни и ако се появи такова заболяване, тогава ще го обявим“, каза за БТР д-р Михаил Бащавелов, директор на ОДБХ-Благоевград.

Той подчерта, че не трябва да се всява паника в населението, при положение, че няма данни за наличие на болестта в района.

Припомняме, че след информация за умрели дребни преживни животни в Благоевградско, се появиха съмнения за чума в две животновъдни ферми в областта.

Специалисти от ОДБХ Благоевград са посетили ферми в селата Мусомища и Филипово и са извършили  аутопсии на загиналите животтни, но причината за смъртта им не е ясна.

По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното изследване се очаква да е готов през следващата седмица. Предприети са превантивни мерки - стадата са изолирани и поставени на оборен режим.

"Изследваме всички животни, не само дребни, но и едри преживни и свине, защото има опасност от навлизане в страната на "африканска чума" по свинете и други завболявания - син език, нодуларен дерматит. Изследванията са постоянни, за да наблюдаваме какъв е здравният статус на животните в областта", каза още д-р Бащавелов.