София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Няма се отнема дете заради издърпано ухо"

Според социалния министър подобна теза е несъстоятелна

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Няма да бъде отнемано дете заради издърпано ухо, заяви пред "Нова телевизия" социалният министър Бисер Петков.
 
"Това е несъстоятелна теза, че това може да бъде причина за отнемане на деца. Всеки може да прецени, че това дете се нуждае от закрила и да подаде сигнал. Вече тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето и съответно преценката в случая на социалните работници би трябвало да бъде дали наистина това дете е подложено на риск."
 
Петков припомни, че отнемането на дете от биологичното му семейство е изключително крайна мярка, основанията за прилагането на която са ясно разписани в Закона за закрила на детето и те не са променяни от 2003-та година насам.
 
"Те са свързани това грижата за детето да е неглижирана, детето да е поставено в риск, детето е насилвано. Това са изброените в закона основания, при които като крайна мярка се прилага изваждане на детето от семейството."
 
Социалният министър отбеляза отново, че  проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен и по него не се работи. Петков беше и категоричен, че по никакъв начин не прокарват текстове от стратегията в законодателството ни.