София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма споразумение откъде ще мине „Турски поток“

Русия отбеляза успешна година в българо-руските отношения

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На официално ниво все още няма договореност за това откъде ще мине разклонението на газопровода „Турски поток“ за Европа. Това заяви посланикът на Руската федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров в рамките на годишната си среща с журналисти. 

„Към настоящия момент няма официално споразумение. Газопроводът трябва да достигне до Европа. Вече чух, че са го нарекли „Български газопровод“, но от гръцка страна също чух да го наричат „Гръцки поток“. Имаше среща на (министър-председателя на Гърция) Алексей Ципрас в Москва. Знаем, че там бе казано, че газопроводът ще бъде продължен през Гърция. Но, разбирате, че това са само изявления. Конкретно споразумение по въпроса няма“, обясни Н. пр. Анатолий Макаров.

Въпреки това руският посланик в България призна, че не изключва този вариант. „Знаете, ние имаме два варианта – или България, или Гърция. Не знам откъде ще мине… Принципно, аз считам, че преминаването на газопровода през територията на България е приоритет за рускатза енергетика“, увери руският посланик в България.

Н.пр. Макаров подчерта, че това, което се е случило на срещата между Ципрас и руския президент Владимир Путин в Москва, е декларирането от страна на Атина на „интерес да плати парите“ за продължаването на проекта през гръцка земя. „Но нищо повече“.

На въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло, Макаров отговори, че не може да каже такова нещо, защото американският газ се търгува по-скъпо на Стария континент в сравнение с цената, на която го доставя Русия.

Друга тема, която коментира Анатолий Макаров беше за намеренията на България за нова военна база. "Русия не може да забрани на България да разреши разполагането на военна база на НАТО край черноморските пристанища", категоричен бе посланика.

Съгласно думите му, НАТО е структура, която е насочена срещу Русия. „Разбираме това. Забелязваме и засилването на НАТО по границите му с Русия“.

„Ако (по Българското Черноморие) бъдат разоположени ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, то това вече би било сериозно, много сериозно. Надявам се, че няма да се стигне дотам, че ще намерим някакво решение“, отбелязва Н.пр. Анатолий Макаров.

Посланикът отбеляза като много успешни срещите на високо ниво между първите мъже на Русия и България, проведеното през октомври в Москва съвместно заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, както и честванията по повод Руско-турската освободителна война.