София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма тайна сделка между ЧЕЗ Груп и България

Петкова приема оставането на поста си като голяма отговорност

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Всички български граждани, които са абонати на трите ЕРП-та у нас, трябва да бъдат напълно спокойни за цената на електрическата енергия. КЕВР може да се намеси във всеки един момент в политиката на тези енергийни предприятия. Това каза пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова, която остава на поста си в кабинета Борисов. Тя обяви, че приема оставането си като изключително голяма отговорност.

„Г-жа Върбакова я познавам от 20 години. Срещна ни общо познат, който после стана техен кум. Те са млади и интелигентни хора, които никога не са участвали в обществени поръчки. Не са участвали в процедури, свързани с държавата. Никой от нас не е предполагал, че ще се стигне до днешната ситуация“, коментира Петкова познанството си с Върбакова.

Тя обясни, че е подала оставка, защото не е искала да бъде замесено името на премиера с тази ситуация, но също и самият Борисов я е посъветвал да депозира оставката си.

„Гинка Върбакова е млад, интелигентен, почтен човек. Занимава се с частен бизнес. Никога не са ни свързвали общи бизнес начинания. Аз винаги съм работила за държавата, в интереса на българските данъкоплатци. Бях един от последните хора, които разбраха за участието на фирмата й в тази сделка“, каза още Теменужка Петкова.

По повод мнението на Румен Овчаров, че в случая им сделка между ЧЕЗ и българската държава, че това е една тайна продажба, зад коят стоят определени личности с подкрепата на България, министър Петкова бе категорична, че българската държава не участва в тази сделка. „Държавата е стояла зад такава сделка през 2003, когато е взето решение за приватизация на електроразпределителните предприятия“, подчерта тя.

По въпроса дали има уговорка с арбитражното дело между ЧЕЗ и България, Петкова посочи, че тук трябва да бъдем изключително внимателни с оглед на това, че при такива правни спорове всяка една дума крие риск. „Ние трябва внимателно да обмислим всеки един детайл. Възложено е на всички нас и на юристите в министерствата да се направи сериозен анализ, за да се защити в максимална степен българският интерес“, обясни министърът на енергетиката.