София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Николай Бареков: Искат да отидат в Брюксел, за да са близо до баницата

Наши евродепутати бяха на ръба на политическия морал

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

В студиото на „Делници“ лидерът на „Презареди България“ Николай Бареков влезе със сини балони и с двете си момчета, за които обяви, че са родени, докато е бил евродепутат.

„Докато други колеги се завърнаха с милиони, аз се завърнах с двама синове - Виктор и Алекс, а последното ми дете е на няколко месеца“, каза Бареков, като припомни, че вече е баща на общо четири деца.

„Един от най-големиет проблеми на България е демографската катастрофа, но с Димитър Байрактаров, който също има четири деца, можем да се справим с нея с личен пример“, смята бившият евродепутат.

Николай Бареков подчерта, че никога не е живял в Брюксел и Страсбург, а е бил „временно там, живял е по хотели, много е пътувал по света...“.

„Каква е заплатата на депутат в Брюксел?“, запита го водещият.

Бареков първо уточни, че през 2014-а са дали обещание с Ангел Джамбазки да даряват една четвърт от заплатата си.

„Освен основната заплата от 30 000 евро депутатите получават и по 300 евро на ден. За да отидат на работа“, разкри лидерът на „Презареди България“, като добави, че „тези пари ги дарявам всичките“.

„Когато Джамбазки, Новаков, Неков идват в европарламента, това е първият им стаж, и се разбира, че доходът им, с който са живели в България, е бил под 500 евро на месец. А сега обявиха доходи от спестени в банкови сметки половин милион и един милион лева“, каза Николай Бареков, наблягайки на това, че дава примери от всички партии.

„Прибират по 30 000 евро и още по 300 дневно на ръба на морала, смята Бареков, защото няоки от тях, пак подчертавам – от всичик парити, са ги прибирали на ръба на морала“.

Той нарече и настоящите български евродепутати, кандидати за тази позиция „политически гурбетчии“ и попита реторично „как българите да гласуват за тях“.

„Тези, които са били с по един милион, ще бъдат с два при втория си мандат“, прогнозира бившият депутат в Брюксел.

По негови думи „Презареди Бълагрия“ ще вкара в Европейския парламент двама депутати и единият от тях щял да бъде „колегата Байрактаров“. В Европарламента, заяви той, той щял да работи по две основни теми – пакетът „Мобилност“ и социалната политика.

Николай Бареков припомни, че още преди 5 години е бил първата жертва на „имотгейт“.

„През 2014-а закупих семейно жилище с четири стаи, за всеки по стая, сега вече с децата не стигат, на пазарни цени, с платени данъци... Бях проверяван от НАП, даден на прокуратурата. БСП стартира проверката, ГЕРБ я довърши“, върна лентата назад Николай Бареков.

Накрая, обобщи той, се оказало, че имал да плаща „едни о50 лева такса смет“.

„Всичик искат да бъдат на ксофрата, до баницата“, описа мотивите на кандидатите за Брюксел Бареков.

„За Джамбазки гласуваха четвърт милион, най-бедните хора. От първия ден той обаче стана част от управляващото статукво“, заяви лидерът на „Презареди България“.

Бившият евродепутат анпомни, че той е бил единственият, който е повдигал темата за бедността на българина и за окрупицята.

„Нито един български евродепутат не каза това нещо в пленарната зала, нито един!“, не скри възмущението си Николай Бареков.