София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Николай Бареков за геометрията на Евклид, консерватизма и либерализма

Евродепутатът говори пред студенти от УНИБИТ

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

 
„Либерализмът претърпя провал и категорично не може да се говори за Студена война. В рамките на 20-ти век ние видяхме два експеримента, свързани с либерализма – националсоциализма и комунизма, които загинаха геройски, завличайки в бездната стотици милиони човешки животи. Либерализмът се оказа един политически урод.“ Това заяви евродепутатът Николай Бареков по време на конференция на тема „Консерватизъм срещу либерализъм. Това ли е плод на новата Студена война?“. Събитието се проведе под егидата на Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто член е Бареков, в партньорство с Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) в София.
 
Пред аудиторията Бареков посочи, че е интересно да се говори за сблъсък между консерватизъм и либерализъм като политически теории, които обясняват обществените отношения, но в бъдеще битката ще бъде  между консерватизма и изкуствения интелект. 
 
„През XIX век математикът Лобачевски прехвърли геометрията във времето и двете успоредни прави от пространството се събраха. 50 години по-късно се появяват двама интелектуални разбойници – Макс Планк и Айнщайн, които взривяват категориите „време“ и „пространство“. По-късно се появява и другият гений на човечеството – Стив Джобс. Той прави и първата огромна, а мисля, че и решаваща крачка, към създаването на изкуствен интелект. Основната теория на относителността, която обяснява света, която тръгва от Планк и се довършва от Айнщайн, всъщност не е толкова универсална, колкото може да се окаже изкуственият интелект“, каза Бареков. 
 
Според него с крачката, която светът е направил към изкуствения интелект, се поставя въпросът за съществуването на самото човечество и моралът. 
 
„Либерализмът е нещо, което противоречи на всички представи за същността на човека. Когато консерватизмът се заражда като научна или политическа теория, ние се намираме в епохата на Свети Тома Аквински. Той се вълнува от човека и проекцията на човека – Бог“, посочи още Бареков. 
 
Акцент в изказването му беше, че личността може да се развива все повече, ако човекът се съревновава с изкуствения интелект. Идеята на Бареков за това всеки един ученик да има таблет, в който да има вграден изкуствен интелект, е първата крачка, а наред с това ще може да се говори и за обществено развитие на държавата. 
 
„В момента правителството плаща по 120 млн. лв. лихви върху дълга от 16 млрд. лв., който се изтегли. Да не говорим, че няколко пъти г-н Борисов обеща таблети за децата и разбира се тази идея вече е негова, а аз нямам нищо общо“, каза с ирония и сарказъм евродепутатът Бареков, отбелязвайки, че за да има всеки ученик таблет, са нужни еднократно 100 млн. лв.
 
 
 
Според евродепутата в България има едно крило от умерени либерали, които привидно се стремят да развиват демократични институции. Трите кита на българската политика са ГЕРБ – една административно-демократична партия, ДПС – административно-бюрократична партия и БСП, която е една псевдолиберална формация. Бареков определи като войнстващи либерали групата около скандалния олигарх Иво Прокопиев. „Там има един финансов център, който генерира приходи за съществуване, но никога не печели избори, никога не влиза в парламента. Винаги обаче имат финансови потоци от Европа, както и от олигарси – тези, които спонсорират групата на Прокопиев са вързани с държавния лобизъм, чрез приватизацията, чрез обществените поръчки, чрез актуалния министър-председател, от когото са силно обгрижвани. Все пак г-н Бойко Борисов е сред честите гости на форумите на кръга „Капитал“, каза Бареков.
 
Участие във форума взеха проф. д-р Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ и професор доктор по икономически науки, проф. д-р Николай Палашев, професор по корпоративни комуникации, проф. д-р Никола Аврейски, анализатор по проблемите на евроатлантическото сътрудничество, историята на европейската идея и европейската интеграция и медийният анализатор и PR експерт Никола Митев. 
 
 
По време на конференцията стана ясно, че евродепутатът ще внесе в Европейски парламент сигнал за корупционни практики в България. Общо 14 обществени организации, сред които Българският ловно-рибарски съюз и екологични сдружения, са се обърнали към Бареков, за да бъдат поставени въпросите им пред Европа. „Тези организации ме информират за абсолютна злоупотреба с европейските екологичните норми в България, както и за нашумелият случай с корупционните практики в район „Младост“ в София. Оказва се, че пари от европейски фондове се наливат в една и съща кофа – тази на войнстващата девица в България“, каза в заключение Бареков.