София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Николай Марков: Касем Солеймани е предаден от Иран

Според анализаторът влиянието на генерала е предизвикало недоволство

пропускане
4 годиниПолитика 52 Боряна Райчева

Ирак е бойно поле много преди Иран да се намеси сериозно. Те защитаваха своите интереси и преди да се появи Ислямска държава, а в крайна сметка Иран само се включи със своето присъствие. Това каза политическият анализатор Николай Марков в ефира на "Делници" във връзка с политическата обстановка в Близкия Изток.

"Начинът, по който се демократизира и реализира арабската пролет беше грешно и доведе до опустошаването на цели 100-милионни държави", каза още Марков.

Според него има предателство, което беше извършвано спрямо генерал Касем Солейман, и то от страна на иранското ръководство.

"По един или друг начин се превърна не само на регионален фактор, но и в целия арабски свят. Той беше в ролята на сив кардинал, а според световните анализатори един от основните играчи. Допускам, че това голямо влияние, което е придобил, е нарушило интересите на доста сили, включително вътрешни, а при такъв случай се случва елиминиране. Обикновено начинът, по който се случва това, говори за това елиминиране", коментира Марков.