София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Николай Панков:Турски поток е наричан "Балкански", за да замажат очите

Анализаторът каза, че далаверата в енергийните система е твърде голяма

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Политическият анализатор Николай Панков коментира "Израелски поток", който е в конкуренция с "Турски поток". В предаването "Делници" той каза, че това е изцяло конкуретно на Газпром и е странно, че ние работим по "Балкански поток" и премиера Бойко Борисов съобщава на руският президент Владимир Путин, че "строим".

"Ние го наричаме "Балкански поток", за да замажем очите на европейците, че нещо се случва. Турците вече си имат тръбата, която излезе от Бургас, въпреки спекулациите, а това е доста сериозно съоръжение", каза още Панков.

Той обясни твърдението, че руската газ, чрез "Турски поток", стига до "Странджа 2" и отново се връща до Турция. Анализаторът каза, че далаверата в енергийните система е твърде голяма и нашият премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган са партньори в редица неща.

"Мантрата е, че с различните източници, в микса "Балкански хъб" цената на синьото гориво ще поевтинее. Аз не виждам реален шанс това да се случи. Израелският конкуретен поток ни заобикаля и ще бъде конкуретен път. Македония ще получава по-евтин газ, ние сме най-добрите, най-раболепните, но ние се превръщаме в най-бедния донор на другите държави", каза още Николай Панков.