Гледай
на живо

Николас Мадуро иска да разгроми опозицията

Той призова съмишлениците си за протест в събота

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че ще разгроми опозицията, която нарече "лудо малцинство", решено да дестабилизира страната, съобщи "Ройтерс".

Това е първото публично изявление на Мадуро, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо му отправи предизвикателство, завръщайки се във Венецуела - въпреки заплахата да бъде арестуван. Опозиционният лидер се самопровъзгласи за временен президент на южноамериканската страна и получи подкрепата на САЩ и повечето западни страни.

По време на церемония по повод шестата годишнина от смъртта на Уго Чавес, Николас Мадуро призова своите симпатизанти да го подкрепят на митинг срещу "империализма" на 9 март. Демонстрациите съвпадат с марша на опозицията, обявен от Хуан Гуайдо. САЩ обещаха "бърза реакция" при "заплахи, насилия и сплашвания" срещу венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Мадуро продължава да е убеден, че действията на Гуайдо са резултат от намесата на САЩ в политиката на Венецуела и целят държавен преврат.

От Белия дом обмислят нови санкции за режима в Каракас. По думите на съветника по национална сигурност Джон Болтън може да бъде прекратен достъпът на правителството до финансови ресурси, благодарение на които съхранява властта си.

Болтън допълни, че към момента не се разглежда възможността за военна намеса от страна на Вашингтон.

Междувременно венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро, съобщи ДПА.