Гледай
на живо

Никулден е!

Днес отбелязваме един от най-светлите зимни празници

Никулден е! Днес отбелязваме един от най-хубавите и светли православни празници – Никулден.  На този ... thumbnail text

Днес отбелязваме един от най-хубавите и светли православни празници – Никулден.  На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен това, за свой празник го приемат рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, и банкери. На Никулден честваме деня на Св. Николай – господарят на целия подводен свят. Когато шестима братя светци си поделяли света, на Свети Николай Мирликийски Чудотворец се паднали водите, затова той е надарен със силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата. Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. 

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. На празничната трапеза трябва да има рибник,  вино,  постни ястия, ядки, сушени плодове, празнична пита.

Една от най-често приготвяните риби е шаранът.  Според обичая, стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост, „кръхче“ или „дъна“, се смята за особено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от „зли очи“ и „уруки“. Други пък взимат люспа от шарана и я носят в портмонето си за късмет.