София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НИМ обявява седмица, посветена на народните будители

Провеждат учебни часове в "Старото школо"

5 годиниКултура 11 Боряна Райчева

По случай Деня на народните будители – 1 ноември Националният исторически музей (НИМ) обявява седмица, посветена на празника, която ще се проведе от 29 октомври до 2 ноември 2018 г.

В седмицата на будителите ще бъдат провеждани учебни часове в специална зала на музея, наречена „Старото школо”.

Децата ще се потопят в атмосферата на Възраждането като изкарат един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век – с дървени чинове и катедра. На първия ред ще седнат най-малките - както е било тогава, а по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“.

Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят  т. нар. „затвор” – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Акцент на седмицата, посветена на народните будители, ще бъде „Рибният буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г., който може да видите изложен в пространството вдясно от зала 4.

Освен това в експозицията на НИМ се намира един от първите преписи на „История славянобългарска” и „Неделника” на Софроний Врачански от 1806 г.(Зала 4).