София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НИМ подпомага възстановяване на храма „Св.Николай” в Албания

Църквата е построена преди 300 години

7 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Националния исторически музей ще подпомогне възстановяването на храма „Св. Николай“ в Албания. Село Стеблево е в Източна Албания, в населената с българи известната област Голо Бърдо. Част от тях са християни. Църквата „Св.Николай” е построена преди 300 години и е разрушена по време на комунистическото управление на Енвер Ходжа.

Преди известно време ръководителят на една от големите организации на албанските българи г-н Хаджи Пируши създава инициативен комитет за възстановяване на храма.

С малко средства и помощ от Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет на Република България и Националния исторически музей, както и с доброволни дарения на местните българи с пари и материали, църквата „Св.Николай” е възстановена.

За да бъде осветен храмът и да функционира пълноценно трябва да се изработи иконостас, икони, да се закупи църковна утвар и богослужебни книги.

Националният исторически музей се е нагърбил с тази задача, базиран на богатия си опит. „Досега сме реставрирали или построили наново 34 църкви”, каза Божидар Димитров. НИМ ще разчита и на помощ от родолюбиви граждани.