София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НИМХ иска да се отдели от БАН

Работещите излизат на пореден протест утре

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Работещите в Националния институт по метрология и хидрология излизат на пореден протест утре в 9:00. От  института посочиха, че решението им вече да не са част от БАН е категорично.
 
От НИМХ публикуваха обръщение, в което се казва, че категорично отхвърлят предложеното решение от страна на БАН бюджета на института да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. С това решение се запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си. 
 
От института са категорични, че излзиането им от структурите на БАН няма да доведе до нарушаване на качеството на дейностите им, а точно обратното ще се стигне до подобрение на резултатите.  С предстоящия утре протест работещите в института заявяват, че срещат неразбиране на проблемите им и единствено разумно решение е напускането на БАН.
 
В изказването на НИМХ се казва още, че страхът на ръководните органи на БАН, за евентуалното им излизане от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти. Спoред тях това е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Публичното изразяване на подобни „аргументи“, манипулиращи общественото мнение, ни кара да мислим, че НИМХ става заложник на егоистични интереси на група хора, които, за да ги постигнат, не подбират средствата. Категорично настояваме Правителството да вземе незабавно решителни мерки за изваждането на НИМХ от БАН.
 
От НИМХ декларираха, че ще използват всички допустими от закона средства да защитита на института и неговата дейност като българската хидрометеорологична служба.