София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: Борисов получи два много звучни шамара от ЕС

Вчера излезе най-тежкият доклад на Европейската комисия, откакто сме членове на ЕС

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова направи изявление от трибуната на НС, че правителството на Борисов получи най-тежкия доклад от ЕК, откакто страната е член на ЕС. Вторият удар дойде от холандския външен министър, който посети България вчера. Той посочи, че заради корупция България няма да бъде приета в Шенген.

„Поставям на вашето внимание 3 думи- тревога, подмяна и отговорност. Тревога от факта, че вчера правителството на Борисов получи два много звучни европейски шамара. Холандският външен министър заяви, че не ни искат в Шенген заради корупция. Каза, че премиерът му показвал снимки от оградата. Европа не вярва на снимки и казва: "Заради корупцията на вашето правителство не ви искаме в Шенген". По същото време излезе и европейският доклад. Това е най-тежкият доклад, който България е получавала откакто сме член на ЕС. Европейският доклад казва: "Бизнес средата в България е слаба. Корупцията гони инвестициите." По темата образование Борисов твърди: "За образование даваме пари без да се замисляме". Европа констатира: "България не инвестира в образованието си, особено начално и средно и резултатите са ниски". 

Според доклада на ЕК българите имат ограничен достъп до здравеопазване, има дефицит на лекари и медицински сестри. Корнелия Нинова заяви, че оценката на Борисов за борбата с контрабандата също не съответства на тази на ЕС. Лидерката допълни, че Борисов сега отваря заводи, които е отворил още преди две години. Европа е критична и към близките до властта фирми, които се облагодетелстват от обществени поръчки.

„Европа казва, че процентът на бедност и социално изключване в България е 32,8%, значително над средното равнище за ЕС. Как отговаря нашият отговорен към тази тема премиер - 'Българите забогатяха и тръгнаха на почивки, затова са в Гърция". Неравенствата- Европа: "Доходите на най-богатите в България 20%, са 7,7 пъти по високи от тези на най-бедите 20%. Това е сред най-високите равнища в ЕС". Вместо тревога по този въпрос, нашият премиер отговаря: "Социалистите искат да взимат от богатите и да дават на бедните". 

Нинова заяви, че очаква отговор от Борисов и иска да знае как премиерът ще понесе отговорност за ниската оценка на Европа към работа на правителството.