София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова: ГЕРБ и ОП ни отнеха европейското бъдеще в Шенген

Управляващите са продали и европейските ценности, смята соцлидерката

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Искаме оставката на цялото правителство, защото то нанесе на страната ни такъв удар пред Европа, както никой до сега. Шенген бе темата, по която работеха всички правителства досега. С това, което направиха с българските паспорти и гражданство, ни върнаха десетки години назад“, заяви председателят на БСП  Корнелия Нинова пред журналисти. Лидерът на левицата добави, че  докато Борисов е разхождал премиери на други държави по границата с Турция да показва как с оградата пазим Европа от нелегални мигранти, през държавните институции легално са се осигурявали паспорти на хора, които нямат право да са български граждани.  „Продадоха не само най-ценното  - българската национална идентичност, но и европейските ценности“, заяви още тя.

Лидерът на левицата призова Борисов да не се крие зад патриотите. „Това е политика на правителството. Цветанов беше избран за член на УС на Европол. Ще сезира ли колегите си там, как България допусна пробив в европейската сигурност“, попита тя. Нинова коментира, че българското правителство е допуснало пробив не само в българската, но и в европейската сигурност. Тя обясни, че трябва да се идентифицират- кои и колко хора са получили български паспорти, без да имат право за това и да се разбере- къде се намират в България и Европа, а след това да се започне процедура по отнемане на тези паспорти. „Много хора по света, които имат основание да получат български паспорти, чакат от години, докато някой, чрез корупция, е получил документи без основание“, каза още лидерът на левицата.