София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова: Хората трябва да се произнесат за Истанбулската конвенция

Левицата иска обективно представяне на комунизма в учебниците по история

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Периодът на комунизма трябва се изучава обективно. С понятията в новите учебници се прави подмяна на историята. Има изселване по време на социалистическия период, но няма депортиране на евреи“, това коментира пред Нова лидерът на БСП Корнелия Нинова относно въпросът как трябва да бъде представен комунизмът в учебниците по история.

Тя подчерта, че децата ще запомнят миналото такова, каквото им е представено в учебниците, защото те нямат спомени от него и затова е необходимо обективно предоставяне на информацията.

Нинова обясни защо от левицата настояват за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция. „В един референдум има информационна кампания, всеки от нас ще заяви позицията си, ще тръгнем из страната, ще обясняваме на хората и едната, и другата страна. Най-разумно е в това разделение, в което попаднахме, хората да се произнесат”, заяви лидерът на БСП. Тя бе категорична, че хората трябва да се произнесат за ратификацията на Конвенцията.