София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нинова: Разминава се информацията на КФН и на правителството

Как ще се помогне на потърпевшите?

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

„Има огромно разминаваме между това, което чухме в доклада на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн и това, което говорят различни представители на правителството. Това е недопустимо!“, заяви председателят на БСП за България Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

„Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща по-евтини застраховки, си е поел риска. Би трябвало хората да очакват, че щом е по-евтино, има проблем. А зам.-председателят на КФН казва, че цената не е била дъмпингова. Кое е вярно?“, попита лидерът на БСП. Тя припомни и твърдението на премиера, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците.

„А г-жа Агайн твърди, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на гаранционните фондове – нашия и кипърския, където вноските са правени от застрахователите, а не от данъкоплатците. Отново има разминаване“, подчерта Нинова.

„Правителството и до ден днешен твърди, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и адвокати в Кипър. А г-жа Агайн твърди и ние подкрепяме, че има начин българският гаранционен фонд да се намеси и след това да предяви своите претенции към кипърския, не само на база българското законодателство, а и на база сключения договор между двете страни“, каза още председателят на левицата. Тя попита дали информацията от доклада на г-жа Агайн е станала достояние на министър-председателя.

„Недопустимо е между изключително важна държавна институция - Комисията по финансов надзор, и правителството да има такова разминаване“, категорична е Корнелия Нинова.

Председателят на БСП подчерта, че основният въпрос е как да се помогне на тези над 250 хил. души. „Как държавата да си изпълни функциите на един регулиран пазар и да не прехвърляме отговорността на хората, които задължително са били накарани да се застраховат“, допълни Нинова.