София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова обяви БСП за носител на промяната

Новият устав отпадна от дневния ред на 49-ия конгрес

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„БСП сложи началото на такава промяна с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на България. Благодаря ви и поклон за мъдростта ви и труда ви. Вие направихте възможна тази победа. Вие и хилядите социалисти, които представлявате днес тук в залата“.

С тези думи се обърна към делегатите на 49-ия конгрес на БСП лидерката на партията Корнелия Нинова.

Тя предложи да се въведе мандатност на председателството на партията и то да се ограничи до два мандата, а народните представители от БСП, също ще бъдат ограничен брой мандати, а предимство ще се дава на младите кадри, подчерта лидерката.

В началото на представянето на програмата, Нинова започна с анализ на несвършеното от ГЕРБ, в сектори като образование, здравеопазване, еврофондове, икономика и финанси и външна политика.

За всеки един сектор Нинова представи статистически данни, които опровергават твърденията и Борисов за положението, в което се намира страната.

В словото си пред конгреса Нинова каза, че народите искат да са участници във взимането на решения, а не потърпевши и БСП е част от тази световна промяна.
Лидерката на социалистите заяви, че България е първа по корупция в Европейския съюз, а управлявалите доскоро твърдят, че корупция по високите етажи на властта няма, а има само битова престъпност.

Нинова се обяви за икономика, основана на производството, защото „без производство няма бъдеще“. Тя потвърди намерението на партията, ако спечели властта, да създаде инвестиционен фонд по подобие на плана „Юнкер“ на ЕС и обеща подкрепа за малките и средните предприятия.

След президентските избори шансовете на БСП да спечели изборите са все по-големи, коментира депутатът от левицата в 43-то Народно събрание Жельо Бойчев.

По въпроса за бъдещите коалиционни партньори, при евентуална победа на изборите, Бойчев коментира, че калиционните отношения ще бъдат на базата на споделяне на принципи.

В началото на заседанието делегатите отхвърлиха предложение разглеждането на новият устав да отпадне от дневния ред. Новият устав ще бъде разгледан във втория ден от конгреса. Той предвижда ограничаване на броя на депутатските мандати и нови паравила за явяване на избори.

Против момента за предлагане на устава на БСП се обяви Георги Божинов от ръководството на социалистите. По думите му избирането на председател на цялата партия, е псевдо демократично.

Това се прави, за да се покаже на младите, че трябва да бъдат кротки и послушни, а това не е добре за нашата партия, допълни Божинов.

Конгресът на социалистите продължава и утре.