София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова отбелязва годишната от Септемврийското въстание

Лидерът на БСП призовава да сме непримирими към фашизма

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза с пост в личния си фейсбук профил годишнината от избухването на Септемврийското въстание в България на 23 септември  1923 година.
 
„Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. „Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение.“ написа Нинова
 
Така нареченото „Септемврийско въстание“ е организирано от Българската комунистическа партия под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с преврата от 9 юни. 
В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към „установяване на работническо-селско правителство“ в България, а не към преобразуване на обществения строй на страната в комунизъм. 
 
След предварителна подготовка в някой от градовете около Стара Загора, на 22 септември революционен комитет, в състав Георги Димитров, Васил Коларов и Гаврил Генов обявява въстанието. На 23 септември сутринта под ръководството на Христо Михайлов е завзет град Фердинанд. 
 
Правителството изпраща войскова част от Враца, която след сражение отблъсква въстаниците от града. В крайна  този сметка опитът за сваляне на правителството е потопен в кръв, за която разказва и безсмъртната поема на Гео Милев „Септември“.
 
Единодушна оценка за въстанието от 1923 няма. Датата се нарежда сред най-спорните в националния ни календар.
 
В българската историография от периода 1944-1989 година  се описва като първото антифашистко въстание в Европа, а правителството на Цанков - като фашистко. След 10 ноември 1989 обаче повечето наши историци отхвърлят идентификацията на режима на Цанков с фашизма.